Donau

Donau, som ifølge Napoleon er dronningen av Europas elver, renner gjennom ti land, fra Tysklands Schwarzwald til Sulina i Romania, hvor den renner ut i Svartehavet. Av Europas store elver er Donau den eneste som renner fra vest til øst. Elven er avgrenset av uberørte nasjonalparker, middelalderslott, kjente klostre og grønne vingårder. Langs elven er det både pulserende hovedsteder og drømmende småbyer.

Elvens hovedmål

Main-Donau-kanalen og Øvre Donau

Bamberg – Devín Gate

Donau går i nord sammen med Rhinens sideelv Main. Denne delen av elven som går fra Bamberg til Kelheim kalles Main-Donau-kanalen. Kanalens mest kjente reisemål er Nürnberg. En stor del av severdighetene ligger innenfor bymurene og er enkle å besøke til fots. Den virkelig seilbare delen av Donau begynner faktisk i Regensburg i Tyskland, som er den eldste byen langs elven. Imidlertid starter mange av elvecruisene på Donau 150 km lenger ned i elven, i Passau, noen ganger kalt Donaus Venezia. Den sørligste delen av Donau fortsetter gjennom Tyskland hele veien til Devinporten, som ligger på grensen til Slovakia og Østerrike. Øvre Donaus mest kjente steder er Passau, Wien og Melk. Se den dekorative Stefansdomen i Passau, Wachau -elvedalen på UNESCOs verdensarvliste, Melks benediktinerkloster og Østerrikes hovedstad, Wien, med sine herlige kafeer.

Midt-Donau

Devín Gate – Jernporten

Midt-Donau renner gjennom Slovakias hovedstad Bratislava i hjertet av Europa og videre mot Jernporten, en dramatisk kløft som ligger i fjellkjeden Karpatene der elven er smalest, og skiller den nordlige delen av elven fra Nedre Donau. De mest kjente stedene langs denne delen av Donau er – i tillegg til Bratislava – Esztergom og Budapest i Ungarn samt Serbias hovedstad Beograd. I Esztergom er Donau grenseelven mellom Ungarn og nabolandet Slovakia. På høyre bredd av elven stiger Esztergoms nyklassisistiske basilika, som er verdens største kirke.

I Budapest deler Donau byen i de to delene Buda og Pest, og med elveskipet kommer du rett inn til sentrum uten problemer. En av Budapests mest imponerende severdigheter er det enorme parlamentshuset, som ligger helt ned til elvebredden. Reisen mot Jernporten fortsetter, men på veien passerer elven Serbias hovedstad Beograd. Den såkalte White City er en av Europas eldste byer og byr på en spennende blanding av kulturer og påvirkninger og syder av liv. Et av de absolutte høydepunktene er byens middelalderfestning. Donau passerer mange vakre steder på vei mot Svartehavet, men den kraftigste er den legendariske Jernporten mellom Serbia og Romania, hvor elven bryter gjennom Karpatene og Balkanfjellene, før elven renner videre mot Donaudeltaet kl. Svartehavet.

Nedre Donau og Donaudelta-området

Jernporten – Svartehavet

Selv om elvecruise ofte er fokusert på de to nordlige delene av Donau, kan du også fortsette cruiset helt til Svartehavet. Nedre Donaus mest kjente steder er Ruse og Bucuresti og området rundt Donaudeltaet. Ruse er Bulgarias største elvehavn, og allerede i romertiden stoppet handelsmenn i byen på vei til Konstantinopel. Høydepunkter i Ruse inkluderer Basarbovo -fjellklosteret og den historiske gamlebyen. Romanias hovedstad, Bucuresti, ligger omtrent en times kjøretur fra Ruse, og er absolutt verdt et besøk også. Besøk blant annet Romanias massive parlamentshus, som er den nest største administrative bygningen i verden etter Pentagon i USA.