Douro

Douroen, Portugals gullelv, har sitt utspring i Soria i det nordlige Spania og renner vestover mot Portugal, og munner til slutt ut i Atlanterhavet ved Porto. Elven renner forbi urørte enger og forbi både drømmende småbyer og fantastiske slott. Et typisk elvecruise på Douro er en rundtur på ca. en uke fra Porto. Selv om elven fortsetter helt til Spania, regnes den som en portugisisk elv ettersom den seilbare delen er nesten utelukkende på portugisisk side. Høydepunktene i Douro inkluderer den portugisiske matkulturen, som du definitivt bør bli kjent med på turen.

Elvens hovedmål

Elvecruise på Douro begynner i Porto, Portugals nest største by. Denne tidligere hovedstaden i Portugal er spesielt kjent for portvinen som har blitt laget i Douro- dalen siden 1400-tallet. Porto regnes som en av de mest sjarmerende byene på den iberiske halvøy, og ikke uten grunn. Middelaldergater, fargerike hus og barokke tårn som reiser seg over byen skaper en unik arkitektonisk blanding. Når du legger det livlige Porto bak seg, venter mange små landlige byer ved elven på deg, hvor atmosfæren er en helt annen: typiske stopp på et cruise på Douro er, i tillegg til Porto, Peso da Régua, Pinhão, Barca d’Alva og Vega de Terrón. De større og mindre byene langs elven er fortsatt ukjente for mange turister, noe som kan være en grunn til den vennlige og varme velkomsten til lokalbefolkningen.

Fra Porto bukter elven seg sakte østover, forbi skogkledde daler og mandeltrær. I Peso de Régua ankommer skipet et vakkert område med åser og fjell, hvor det er grønne vingårder og elegante herregårder. Fra Régua drar du ofte på utflukt til Villa Real, som ligger ca. 25 km lenger nord. Villa Reals viktigste attraksjon er utvilsomt det vakre barokke palasset Casa de Mateus. Den lille byen Pinhão er en perle i hjertet av vinregionen Douro. Folk drar også ofte ut av byen for å se nærmere på vingårdene rundt. Barcelona d’Alva er også en rolig by ved elven, bare noen få kilometer fra den spanske grensen i Douro nasjonalpark. Vega de Terrón, som ligger på grensen mellom Spania og Portugal, fungerer ofte som et vendepunkt hvorfra skipet styrer tilbake mot Porto. Fra Vega de Terrón er det lurt å ta en utflukt til Salamanca, hvis hovedattraksjon er universitetet, grunnlagt på 1200-tallet, samt to katedraler Catedral Nueva og den romanske katedralen Vieja .