Elbe

Elben har sitt opphav i fjellområdet Krkonoše i Tsjekkia og renner via Tyskland til Nordsjøen i Cuxhaven. Den er en av Sentral-Europas viktigste elver og passerer flere av Europas storbyer på sin 1165 km lange reise mot havet. Elven slynger seg fra høylandet i Böhmen gjennom dramatiske sandsteinsfjell og fortsetter til vingårdene i Sachsen og heiene i Lüneburg . Stranden er utsmykket av slott i både barokk og gotisk stil, middelalderbyer og uberørt natur. Elvecruise på Elben går ofte mellom Praha og Berlin.

Elvens hovedmål

Nordlige Elbe

Hamburg – Magdeburg

Hamburg er Tysklands største by og er kjent som en skikkelig festby, men byen er faktisk like mye et ekstremt elegant reisemål. Byen er delt av herlige kanaler og grønne parkområder. Noen av elvecruisene starter kanskje i Hamburg, men de fleste starter i den tyske hovedstaden Berlin. Elven Havel forbinder Berlin med Elben. Det andre av Havels viktige steder er Potsdam, kjent for elegante palasser og velstelte hager, bl.a. det store lystslottet Sanssouci, som Frederik II fikk bygget, og som også står på Unescos verdensarvliste. Berlins elvesluser er spesielt komplekse, så reisen fra Berlin til Potsdam og andre steder foregår ofte med buss. Omtrent halvveis nedover Elben ligger Magdeburg, som takket være sine gode forbindelser har vært en viktig innlandshavn siden middelalderen. Byen ble nesten fullstendig ødelagt i bombingene under andre verdenskrig, men nå er den gjenopprettet til sin tidligere prakt. Utforsk den vakre gotiske katedralen eller det bisarre Millennium Tower, en av verdens høyeste trebygninger.

Sørlige Elbe

Magdeburg – Praha

Turen på elven fortsetter fra Magdeburg mot Tsjekkia. Sentrum av reformasjonen, Wittenberg, er en fantastisk by ved bredden av Elben. Byens universitet er et av verdens eldste og Schlosskirche, «Slottskirken», er en av byens mest kjente severdigheter. Det sies at det var her Martin Luther spikret sine 95 teser på døra. Meissen regnes for å være vuggen til europeisk porselen, og den historiske gamlebyen med porselensfabrikken Meißner Porzella og Albrechtsburg samt kurfyrst August II den sterkes slott er definitivt verdt et besøk. Reisen fortsetter fra Meissen gjennom vindistriktet Elbedalen mot Dresden. Hovedstaden i forbundsstaten Sachsen brer seg på begge sider av Elben, og et av byens mest kjente trekk, Den blå mirakelbroen, krysser elven her. Byens vakre barokkarkitektur er etter manges oppfatning et av høydepunktene på Elben. Til slutt ender cruisene i den tsjekkiske hovedstaden Praha. Den romantiske byen ligger faktisk ved bredden av elven Vlatava, og ikke ved Elben. Helt siden fløyelsrevolusjonen i Tsjekkia i 1989 har byen vært et av de mest populære reisemålene i Europa. Se byens røde tegltak, det barokke Vyšehrad-slottet og Karlsbroen, omkranset av helgenstatuer.