Grønland

Finn cruise

Den 2,1 millioner kvadratkilometer store øya Grønland, som stort sett er dekket av is, er et land med kontraster. Rundt innlandsisen, som dekker 80 % av Grønlands areal, er det frodige fjell og vakkert fjordlandskap.

Øya er bebodd av inuitter som er vant til disse ekstreme miljøene og det harde klimaet. Kalaallit Nunnaat , som betyr menneskenes land, er navnet som grønlenderne (inuittene) har gitt til verdens største øy. Livet som selfanger i de små isolerte bosetningene gjenspeiles i inuittenes språk, musikk, folklore, klær, mat og bolig.

Destinasjoner på Grønland

Nuuk (som på dansk heter Godthåb og på Nuuk-dialekten Nook/Нooк) er Grønlands hovedstad og største by. Byen ligger på vestkysten av Grønland ved munningen av Godthåbsfjorden ca. 240 km sør for polarsirkelen.

Nuuk er øyas eldste by og ble grunnlagt av den norske misjonæren Hans Egede i 1728. I våre dager er byens gamle og nye tradisjoner kombinert i Kolonihavens sjarmerende gamle hus og mer moderne bygninger som ble bygget under det grønlandske selvstyret. Under et besøk i Nuuk bør du besøke Grønlands nasjonalmuseum, hvor du kan se de kjente Qilakitsoq- mumiene.

Sisimiut (på dansk Holsteinsborg) er en by på vestkysten av Grønland. Byen er hjemsted for Grønlands nordligste isfrie havn.

Sisimiut er Grønlands nest største by, og den ligger ca. 75 km nord for polarsirkelen. Fisketrålerne, verftet og fiskeforedlingsfabrikken avslører hva folk driver med her. Vi anbefaler et besøk hos håndverkerne i nærheten av kaia. Der kan du kjøpe lokale suvenirer og se håndverkerne lage tradisjonelle smykker.

Ilulissat (på danske Jakobshavn) er Grønlands tredje største lokalsamfunn og samtidig Grønlands mest populære turistmål takket være den nærliggende isfjorden.

Ilulissat ligger midt på vestkysten, 200 km nord for polarsirkelen. Ilulissat betyr isfjell på grønlandsk, og byen har fått navnet sitt. Sermeq-breen Kujalleq danner den største ismassen på den nordlige halvkule, og når den kalver sendes enorme isfjell ut i Ilulissat-fjorden.

Isfjorden renner ut i den vestlige delen av Diskobukta nær byen Ilulissat, 40 km fra Grønlandsisen. I den østlige enden av isfjorden ligger Jakobshavn-breen, som er den raskest smeltende isbreen i verden. Den beveger seg 20-35 meter om dagen og kalver ca. 20 milliarder tonn isfjell, som fortsetter sin ferd gjennom Ilulissat-fjorden og ut i Atlanterhavet.

Hvis forholdene tillater det, arrangerer Explorer-teamet en guidet fottur i fjorden. Ilulissat er på UNESCOs verdensarvliste.

Qaqortoq (på dansk Julianehåb) ble grunnlagt i 1775 av en norsk kjøpmann ved navn Anders Olsen og er hovedstaden på Sør-Grønland. I dag har byen 3400 innbyggere. Navnet Qaqortoq betyr hvit på vestgrønlandsk. I følge programmet går vi i land i Hvalsey , hvor vi kan se de best bevarte vikingruinene. En av dem er Austurbygd, som ble forlatt i 1408 på grunn av den lille istiden som fant sted på den tiden.

Søk cruise etter destinasjon

Galleri