Godt å vite

Planlegger du ditt første cruise med Holland America Line? Her finner du svar på mange av de spørsmål du sikkert har om cruise.

Cruisebillettene vil bli sendt når turen er betalt i sin helhet, 3 uker før reisen starter. For passasjerer i en gruppetur, vil billettene bli levert senest en uke før avreise.

En god reiseforsikring anbefales for alle passasjerer (reiseforsikring og avbestillingsbeskyttelse). Har du spørsmål, kontakt ditt forsikringsselskapet.

Innsjekking skal gjøres på Holland America Lines hjemmeside senest 72 timer før avreise. Når du har fylt ut innsjekkingsskjemaet, kan du skriva ut Express Docs – dokumenter og innsjekkingskort fra rederiets nettsted. Husk å ta med dokumentene til havnen. Dokumentene kan skrives ut fra rederiets hjemmeside frem til avreisedatoen.

Innsjekking kan også gjøres i havnen, men det anbefales ikke, selv om du kommer i god tid . Passasjerer som kommer forsent til cruiseskipet, vil ikke få noe tilbakebetalt.

Uten innsjekkingskort og Express Docs-dokumentene kommer man ikke ombord på cruiseskipet. I dette tilfellet har passasjeren ingen rett å få refundere cruiseprisen.

Sjekk alltid på forhånd hvilke pass og visum regler som gjelder for dine destinasjoner. Du kan kontakte den aktuelle ambassaden direkte eller kontakte Cruise Away. Alle passasjerer skal ha gyldig pass, uavhengig av hvilket cruise man skal ta. Passet skal være gyldig minst seks måneder etter at reisen er over.

Innreise til USA krever alltid innreisetillatelse gjennom det elektroniske systemet for reiseautorisasjon (ESTA). Passasjeren er selv ansvarlig for å søke via det elektroniske skjema på nettet: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA er avgiftsbelagt og betales med kredittkort. Søknaden kan gjøres så tidlig som mulig, men senest 72 timer før avreise til USA. Hvis søknaden/tillatelsen mangler, kan du bli nektet ombordstigning på flyet eller inn til USA. Ved uklarheter eller spørsmål, vennligst kontakt den amerikanske ambassaden/konsulat, telefon: 08-783 53 00. Et gyldig maskin lesbart pass kreves, som et vanlig norskt pass alltid er, men nødpass er ikke maskinlesbart og kan ikke brukes. Informasjonen i din bestilling må være i samsvar med detaljene i passet ditt. Dette gjelder navn, mellomnavn, kjønn og fødselsdato. Ditt navn er skrevet i billetten som det står på den maskinlesbare delen av passet.

Du finner innsjekkingstider på cruisebilletten din. Du bør ankomme cruiseskipet i god tid (senest to timer før avreise). Ved forsinket ankomst anses cruiset ditt som kansellert, og du har ikke rett på refusjon av cruiseprisen.

Det er ikke tillatt å ta med strykejern, stearinlys, våpen, korketrekker, kaffe eller vannkoker, transformator, brennbare stoffer, eksplosiver som fyrverkeri, ishockeyklubber, ulovlige rusmidler, alkohol*, skateboard eller surfebrett ombord på skipet.

*Fra avgangshavnen kan du ta med 1 flaske vin eller champagne pr lugar. Hvis flere flasker er brakt med ombord på skipet, tas det en avgift på 18 USD pr person. Alkohol kjøpt ved avgangshavnen kan oppbevares i skipets oppbevaringsrom under cruiset gratis. Flasken kan deretter taes med ved ilandstigningen.

Ombord på cruiseskipene gjelder USA dollar (USD) som valuta. På cruise i Europa og jorden rundt, kan du veksle penger ombord. På alle Holland America Lines skip brukes et kontantfritt betalingssystem; som forenkler betalingen ombord. Du får ditt eget betalingskort ombord og for dette trenger rederiet din bank- eller kredittkortinformasjon (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®). Alle kjøp du gjør ombord blir belastet kortet. På slutten av cruiset vil du motta en regning til din lugar, her er alle dine kjøp ombord spesifisert, beløpet trekkes deretter fra ditt betalingskort. Den siste cruise natt og morgenens innkjøp er ikke synlig på fakturaen. Vi vill også gjøre oppmerksom på at valutakursen ombord på skipet kan være forskjellig fra valutakursen som brukes av banken din.

Hvis du ikke vil koble kreditt- eller debetkortet til lugarkortet, kan du gjøre et innskudd i forbindelse med innsjekking. Innskuddsstørrelsen bør være minst $60 per dag.

Merk at rederiet foretar en reservasjoner på debetkortet som er knyttet til kontoen din ombord, dette for å forsikre seg om at det er dekning på kortet. Når sluttregningen for dine kjøp ombord er betalt, heves reservasjon. I tillegg til dette må kortutstederen også slette reservasjonen i sitt system. Det kan ta 7–14 arbeidsdager og rederiet kan ikke påvirke behandlingstiden. Når kortutstederen har kansellert det reserverte beløpet, har du igjen tilgang til det aktuelle beløpet.

Cruiseprisen inkluderer ikke tips for service og lugar personale ombord. Dette anbefalte servicegebyret (tips) utgjør USD 17.00 per person per dag (i suite 19.00 USD/person per dag). For alle kjøp av alkohol ombord legges det til en serviceavgifter på 18 % (gjelder ikke for drikkevarepakker).

Alle lugarer har stikkontakter for både 110 og 220 V og norske elektriske apparater passer inn i kontaktene uten adapter. Alle lugarer har hårføner. Noen av cruiseskipene har et avgiftsbelagt selvbetjent vaskeri, hvor du også kan tørke og stryke klærne dine. Skipene tilbyr også en betalt vaskeritjeneste, her varierer prisen avhengig av service. Fra lugarpersonalet kan du få mer informasjon om prisene. Vi anbefaler at du pakker elektriske apparater i innsjekket bagasje og ikke i håndbagasjen.

På Holland America Lines cruiseskip er det aktiviteter for barn mellom 3 og 17 år. På de fleste av skipene er det en eget bemannet lekeplass for barn, her kan du forlate barnet for å leke i noen timer. For eldre barn arrangeres det egne aktiviteter i klubben The Loft and The Oasis.

Club HAL – Kids er tilgjengelig for barn i alderen 3-7 år, som kan gå alene på toalettet. Aktiviteter på den bemanede barneklubben er bl.a. eventyrstund, håndverk, party, skattejakt og pizzafester. Kyndig personal tar vare på barna. Barn under 3 år kan ikke delta i klubbens aktiviteter.

Club HAL – Tweens er tilgjengelig for barn i alderen 8-12 år. I klubbens program finnes det karaoke, xbox og wii spillturneringer, sport og å henge med venner.

The Loft and The Oasis er en klubb rettet mot tenåringer i alderen 13-17, her kan man synge karaoke, spille spill, her er det danse- og idrettsgrupper og man kan danse på disco. På cruise hvor det er mange barn med, arrangeres det Holland America Line Talent Show. På Vista-klassens skip, er det ingen egne program for tenåringer.

Personer under 21 år kan ikke dra på cruise uten verge eller en ansvarlig person som kan fremvise en fullmakt. På cruiset må fem personer under 21 år ledsages av minst én verge eller ansvarlig person med fullmakt og være minst 21 år.

Barn under 18 år kan ikke reise uten sine foreldre. Barnet skal alltid reise med begge foreldrene. Reiser barnet med bare én forelder, skal en fullmakt signert av forelderen som blir hjemme og verifisert av en notarius, være med på cruiset. Dersom barnets forelder har eneansvar, eller hvis den andre forelderen er død, skal en erklæring bekreftet av en notarius følge med på cruiset.

På Holland America Lines kan du velge mellom to forskjellige alternativer, fleksible tider for måltider eller forhåndsbestemte tider for måltider.

Fleksible tider betyr at du selv kan bestemme hvor og når du spiser. Du kan spise et enklere måltid i skipets bufférestaurant, nyte en 5-retters middag i hovedrestauranten eller prøv en av skipets spesialrestauranter. Det bestilles ikke bordsetning for deg i skipets hoved restaurant, uten at du selv har gitt beskjed om hva tidspunkt som passer for deg. Velger du fast bordsetning for måltidene, bestilles samme bord og bordselskap i skipets hovedrestaurant hver kveld under hele cruiset. Da velger du bordsetning kl. 17.45 eller kl. 20.00. Forespørsler angående bord, tid og bordledsagere skal presenteres før cruiset begynner.

På cruiseskipene er det også spesialrestauranter, hvor du betaler en ekstra kuvert avgift for å spise. Prisen varierer for de ulike restaurantene.

På dagtid kan du kle deg akkurat som du ønsker, for eksempel i strandklær og shorts. På kveldene forventes det at passasjerene kler seg opp, men det er ingen egentlig kleskode på skipene. Noen kvelder i uken arrangeres en mer formell 5-retters middag, Gala Night, i skipets hovedrestaurant. Til Gala Night-middagen og til «fine dining-restaurantene» forventes det at gjestene kler seg litt opp.

Alkohol kan kjøpes i alle restauranter og barer ombord. Aldersgrensen er 21 år. På cruise til Kina, Taiwan, Singapore, Hong Kong og Europa, Australia og New Zealand, kan personer mellom 18 og 20 år drikke øl eller vin ombord på skipene. På cruise til Japan er aldersgrensen for alkohol 20 år.

Fra avgangshavnen kan du ta med 1 flaske vin eller champagne per lugar. Andre alkoholholdige drikkevarer er ikke tillatt. Blir det brakt med flere flasker ombord, belastes et gebyr på $ 18 per person. Alkohol kjøpt ved avgangshavnen kan oppbevares i skipets lager gratis under cruiset, disse returneres på slutten av cruiset.

Det er kun tillatt å røyke i avgrensede områder. Det er mulig å røyke på dekk, i kasinoet (bare hvis du spiller) og i Seaview-baren. På lugaren, i offentlige innendørs områder og i teatre er det ikke tillatt å røyke. Røyking av sigar er bare tillatt utendørs. Røyking på lugaren kan resultere i en bot på $250.

Kontakt legen din og rådfør deg om mulige vaksinasjoner. Du er selv ansvarlig for at dine vaksinasjoner er oppdatert. Er du kronisk syk, trenger du en attest fra legen din om din helsetilstanden. Er du gravid, kan du være med på cruise til den 23 svangerskapsuke, den 24 svangerskapsuke må ikke inntreffe under cruiset. Gravide må ha en legeattest. Legeattesten skal vise svangerskapsuken og at helsetilstanden er slik at det ikke er noen hinder for reisen.

Du må være i bra fysisk og medisinsk form slik at du kan delta på cruiset uten å risikere din eller andres helse. Har du behov som kan kreve legehjelp under reisen, eller noe som kan påvirke ditt cruise, må du ved bestilling informere tydelig og skriftlig om dette. Skipene har tilpassede fasiliteter for gjester med spesielle behov. Holland America Line gjør hva de kan for at alle kan nyte en cruiseferie og for at de skal kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at du forteller om dine spesielle behov, når du bestiller ditt cruise. Har du en funksjonshemming eller medisinske problem som gjør at du ikke kan klare deg selv, må du ha en assistent med for å hjelpe deg.

Noen av skipene har lugarer spesielt tilpasset gjester med nedsatt funksjonsevne. Planer over dekkene finner du under de forskjellige skips informasjon. Hvis du har en funksjonshemming eller medisinske problemer som gjør at du ikke kan klare deg selv, må du ha en assistent med for å hjelpe deg. Holland America Lines på grunn av fare for skade, har ikke personalet lov til å løfte eller bære funksjonshemmede. Noen steder på skipet kan oppleves å være noe trange. Ved avstigning i havner, der mindre båter er nødvendig for transport i land, er det ikke mulig å komme ombord med en rullestol. Vi forbeholder oss retten til å nekte en person å reise, om personen etter vår oppfatning, ikke er i fysisk eller psykisk stand til å reise, eller kommer til å trenge mer pleie enn ledsager eller rederiet kan tilby.

På cruiseskipene er det en medisinsk klinikk hvor mindre skader og sykdommer kan behandles. Personer som trenger sykehusbehandling må til et sykehus i en av havnene. Medisinske tjenester som tilbys på cruiseskipet er kostnads belagt, så vi anbefaler på det sterkeste at hver passasjer har tilstrekkelig reiseforsikring. Spar på alle kvitteringer for utgifter til forsikringsselskapet. Ta vare på alle kvitteringer for utlegg for dokumentasjon til forsikringsselskapet. Vær oppmerksom på at helsetjenesten er regulert i henhold til amerikansk lovgivning, og at prisen for legebesøk, undersøkelse og medisiner ofte er høyere enn det du er vant til hjemme. For sjøsyke tilbyr den medisinske klinikken gratis sjøsyke tabletter.

For å få mest mulig ut av ditt cruise anbefaler vi at du blir med på rederiets utflukter, som er arrangert av lokale eksperter. Prisene varierer mellom de ulike utflukts destinasjonene. Du kan bestille utflukter via rederiets nettsted senest 4 dager før avreise. Du kan også registrere deg for utflukter ombord på cruiseskipet, om det fortsatt er plasser igjen. Et annet alternativ er å gå i land og utforske reisemålet på egen hånd.

Merk at starttidspunktene for utflukter kan endres. Om nødvendig vil grupper bli slått sammen hvis det er for få påmeldte. Utflykten kan også innstilles om antallet er for lite.

Du kan gifte deg både ombord og i de forskjellige havnebyene. Les mer om arrangementet her: royalwed.com.

Har du bestilt flyreisen på egen hånd, må du sørge for at du har nok tid mellom landing og tiden for flyavgang. Cruise Away og Holland America Line tar ikke ansvar for flyreise bestilt av kunden selv. Disse billetter kan vanligvis ikke endres.

Skipets personell har rett til å avgjøre om noen skal nektes å gå ombord og delta på cruiset. Dette kan skje hvis det er fare for din egen og/eller andre gjesters sikkerhet. Årsaker kan for eksempel være sykdom med høy smitterisiko, uanstendig oppførsel, at et gyldig reisedokument eller identifikasjons dokument mangler. I tillegg har skipene regler for hvordan man skal forholde seg til andre gjester ombord (se «Guest Conduct Policy» øverst på denne siden), samt regler for å overholde både helse og sikkerhetsforskriftet. Brytes disse regler, kan skipets ledelse be passasjeren og hans reisefølge om å forlate skipet i neste havn. Omkostninger i forbindelse med en utvisning fra skipet, er gjesten selv ansvarlig for.

Les mer om Holland America Lines regler i rederiets brosjyre.