Godt å vite

Her finner du nyttig informasjon angående cruiset ditt.

Cruisebilletter får man ca tre uker før avreise. Gruppebilletter får man senest en uke før avreise. Du kan også få tilgang til reisedokumentene dine på rederiets nettsted.

En god reiseforsikring anbefales for alle passasjerer. Kontakt ditt forsikringsselskapet for mer informasjon.

Rederiet anbefaler at du sjekker inn på deres hjemmeside senest fire dager før avreise. Fyll ut dine innsjekkingsskjemaer på NCL-nettstedet for å få dine elektroniske reisedokumenter og ombordstigningskort. Online innsjekking gjør at ombordstigning i avgangshavnen går hurtigere. Har du sjekket inn på nettet, må du være i havnen senest 1 time før den angitte ombordstigningen. Husk å ta med alle dine reisedokumenter og pass til havnen.

Rederiet anbefaler ikke å vente med innsjekkingen til man kommer til havnen. Ved innsjekking ved havnen må du være tilstede senest 2 timer før ombordstigning. Merk at ved forsen innsjekking kan bety at du mister cruiset. Ingen refusjon av cruiseprisen gis hvis den reisende er forsinket til innsjekking.
Sjekk alltid på forhånd om det er visumkrav for noen av dine destinasjoner. Har spørsmål, vennligst kontakt landets ambassade for mer informasjon. Alle passasjerer må ha gyldig pass og passet må være gyldig i minst seks måneder etter at cruiset er avsluttet.

Innreise til USA krever alltid innreisetillatelse gjennom det elektronisk systemet for reiseautorisasjon (ESTA). Passasjeren er selv ansvarlig for å søke via det elektroniske skjema på nettet: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA er avgiftsbelagt og betales med kredittkort. Søknaden kan gjøres så tidlig som mulig, men senest 72 timer før avreise til USA. Hvis søknaden/tillatelsen mangler, kan du bli nektet ombordstigning på flyet eller inn til USA.

Det er ikke tillatt å ta med alkoholfrie eller alkoholholdige drikkevarer ombord (med unntak avet som skal lagres ombord), ulovlige stoffer, våpen, ammunisjon, eksplosiver eller varer av farlig art. Man får heller ikke ta ombord dyr av noe slag, med unntak av førerhund. Andre ting du ikke kan ta med deg er kaffe- og vannkokere, strykejern, elektriske transformatorer, rullebrett eller surfebrett.

Valutaen ombord er amerikanske dollar (USD). På noen skip er det valutaveksling. Alle skip hos NCL er kontantfrie. Ved innsjekking vil Visa, Mastercard, Express, Discover, JCB Card eller Diners Club bli registrert og koblet opp mot ditt ombordkort / nøkkelkort. For enkelhets skyld belastes alle kostnader ombord på denne kontoen. Siste kvelden på cruiset leveres det en spesifisert avregning av kontoen, til din lugar, for at du skal kontrollere at alle beløp stemmer og godkjenne.

Hvis du ikke vil koble kontoen eller debetkortet ditt til kontoen ombord, kan du da foreta et kontantinnskudd ved innsjekking på havnen. Deponert sum avhenger av lengden på cruiset: 7 dagers cruise – 300 USD/person, mindre enn 7 dager -150 USD/person, mer enn 7 dager – 450 USD/person. Om du overskrider det innsatte beløpet, vil kontoen din bli stengt for videre kjøp ombord. Du kan når som helst fylle på depositumet under cruiset, men tilbakebetaling av eventuelle overskudd kan ikke gjøres før avstigning.

Rederiet foretar reservasjoner på debetkortet som er knyttet til kontoen din ombord, for å forsikre seg om at det er dekning på kortet. Når sluttregningen for dine kjøp ombord er betalt, heves reservasjonen.

Vær oppmerksom på at noen banker holder disse resovasjonene opptil 30 dager.

På Norwegian Cruise Line Cruise skip gis det tips til service- og lugarpersonalet i form av en serviceavgift (tips). Serviceavgift kan betales på forhånd, når du bestiller ditt cruiset. Serviceavgiften er 20 USD (suite og Concierge kategori 25 USD) per person/dag, som automatiskt trekkes fra din konto ombord.

For spabehandlinger og skjønnhetsbehandlinger, kjøp av drikke og på alle spesial restauranter som ikke er inkludert i cruiseprisen, er det en 18% serviceavgift.

Nettspenningen på skipet er 110 volt. For noen apparater kan det være nødvendig med en adapter. Alle lugarer har hårføner. Strykejern og strykebrett kan lånes ombord, kontakt personalet. Klesvask er tilgjengelig ombord mot betaling.

For å få mest mulig ut av ditt cruise anbefaler vi at du blir med på rederiets utflukter, som er arrangert av lokale eksperter. Rederiets utflukter kan bestilles på forhånd på rederiets nettsted, senest fire dager før avreise, eller ombord på skipet, så lenge det er plasser igjen. En del utflukter er veldig populære, så det anbefales å bestille på forhånd. Hvis antall deltakere ikke når minimum, har rederiet rett til å kombinere ulike grupper eller å avlyse utflukten. Du kan og selvfølgelig utforske destinasjonene på egenhånd om du ikke ønsker å delta i rederiets utflukter.

Passasjerer må returnere til skipet senest en time før avgang. Skipet venter ikke på sene passasjerer, og passasjerer har selv ansvaret for å være tilbake i tide.

Opplev en uforglemmelig familieferie med Norwegian Cruise Line. På barne- og ungdomsklubbene spenner aktivitetene fra kanonball til muffindekorasjon. Det er en mengde aktiviteter for hver aldersgruppe, og alle aktivitetene er gratis.

Splash Academy (6 mnd -12 år)
I Splash Academy, som er gratis, kan barn og unge kose seg på mange forskjellige måter. De kan delta i kreativ lek, sport og mye mer. Lederne for barna arrangerer alt fra temakvelder til kule fester. Splash Academy er delt inn i fire forskjellige aldersgrupper:

Guppies (6 måneder-under 3 år): for barn sammen med foreldre. På Norwegian Escape tilbys barnevakt mot betaling.

Turtles (3–5 år): Barneklubben som ledes av opplært personale arrangerer eventyrstunder, håndtverk, skattejakt, sirkuskunst og andre kreative aktiviteter. Barn under 3 år kan ikke delta i Turtle Club aktivitetene.

Seals (6–9 år): Klubbens aktiviteter er bl.a sirkuskunst, maleri, skattejakt, videospill-turneringer, sport, temakvelder eller bare være med venner.

Dolphins (10–12 år): I Dolphins-klubben kan man drive med sirkuskunst, videospill-turneringer, sport, temakvelder og kose seg med venner.

Entourage for teens (13 – 17 år)
Tenåringene har sitt eget sted å være hvor det arrangerer visninger og de kuleste temafestene. Her kan tenåringer spille videospill, kunstner, musikk, sport og være sammen med unge på sin egen alder. Fra den kuleste salongen til havs til den hippeste danseklubben om kvelden, det er alltid noe som skjer på tenåringssenteret. I tillegg er det gratis og overvåket.

Late Night/Port Play (3-12 år)
Barnevakt mot en ekstra avgift for romantiske kvelder ute eller havnedager.

Norwegian Cruise Line tilbyr maksimal frihet når det gjelder måltider. «Freestyle cruising» betyr at du kan velge hvor og når du vil spise. Du kan velge mellom buffé, utendør srestaurant og hovedrestaurant. Ingen bordbestilling kreves. Spesial restaurantene krever en lite ekstra beløp.

Norwegian Cruise Line beskriver sine cruise med ordene «freestyle cruising». Dette betyr at det ikke er krav til antrekk ombord. På dagen kan du kle deg akkurat slik du vil, for eksempel i strandklær og shorts. På buffé- og uterestaurantene kan du gå i for eksempel en t-skjorte og badedrakt. Om kvelden kler man seg gjerne litt penere. I hoved spisesalen og spesial restauranter kan du kle deg i lange bukser og en skjorte, eller kjole. Barna kan godt bruke shorts selv om kvelden. For spesielle kvelder som Norwegian’s Night Out forventes det at man kler seg litt opp. Kleskoden til den ikoniske White Hot Party er selvfølgelig helt hvitt.

Passasjerer må være 21 år eller eldre for å kjøpe eller konsumere alkohol ombord. På cruise i Europa og Australia kan passasjerer mellom 18 og 20 år drikke øl og vin. På cruise i Alaska og Hawaii kan passasjerer mellom 18 og 20 år drikke øl og vin ombord om deres foresatte/verge har undertegnet en såkalt «Young Adult Alcoholic Beverage Waiver» som finnes i skipets reseption.

Vær oppmerksom på at det er forbudt å ta med alkohol ombord. Hvis du kjøper alkohol i en av havnene eller i skipets butikk, vil den bli lagret gratis under cruiset og returnert på slutten av cruiset.

Ombord på alle cruiseskip, er røyking bare tillatt på spesielle områder. Røyking er tillatt utendørs på dekk og i kasinoet (men bare hvis du spiller). På lugarer, balkonger, i felles innendørs områder og i teatre, er røyking forbudt. Sigar kan du kan røyke i sigarbaren. Røyking i lugaren bøtlegges med $250.

Ta kontakt med din legen og be om informasjon om mulige helserisikoer på reisemålet. Du er selv ansvarlig for at dine vaksinasjoner er oppdaterte. Har du en kronisk sykdom, trenger du en legeattest. Er du gravid, kan du være med på cruise til den 23 svangerskapsuke, den 24 svangerskapsuke må ikke inntreffe under cruiset. Gravide må ha en legeattest. Legeattesten skal vise svangerskapsuken og at helsetilstanden er slik at det ikke er noen hinder for reisen.

Du må være i bra fysisk og medisinsk form slik at du kan delta på cruiset uten å risikere din eller andres helse. Gi skriftlig beskjed når du bestiller cruiset, eller så snart som mulig, om noe helsemessige begrensninger har inntruffet, eller som du tror kan oppstå under reisen. Dette gjelder også bruk av hjelpemidler eller pleie og omsorg. Rederiet ber om mest mulig nøyaktig og spesifikk informasjon som mulig ang helsesituasjonen.

Noen lugarer er utstyrt med hensyn til ulike funksjonshemninger samt visuelle og hørselsbegrensninger. Lugarene er tilgjengelige på noen dekk. Passasjerer som trenger rullestol bør ta med egen rullestol. Rederiet kan informere deg om hvilken del av fartøyet som ikke er tilgjengelig med rullestol, og hvilke aktiviteter som er vanskelige å delta i for funksjonshemmede. Noe som kan være vanskelig, er avstigning i havner hvor man må bruke mindre båter før du kan gå i land, kan være umulig for rullestolbrukere. Alle gjester med redusert mobilitet eller helseproblemer må ta vare på seg selv, eller de må ha med egen assistent.

Rederiet forbeholder seg retten til å nekte personer å reise på cruise, om man ikke anses å være mentalt eller fysisk i tilstrekkelig stand for reisen. Dette gjelder også for passasjerer som trenger medisinsk behandling eller assistanse, noe skipet ikke kan gi.

På alle skip er det et legekontor hvor man kan behandle mindre skader og sykdommer. Hvis du trenger sykehusbehandling, må du henvende deg til sykehuset på bestemmelsesstedet. Du betaler selv kostnadene for medisinsk behandling og eventuelle medisiner ombord. Vi anbefaler at du har en fullverdig syke- eller reiseforsikring, samt at du sparer på alle kvitteringer som underlag ved evnt. forsikringskrav når du kommer hjem. Vær oppmerksom på at prisen for et legebesøk, undersøkelse og medisiner sannsynlig vil være betydelig høyere enn du er vant til hjemme, dette kan være ganske dyrt.

Du kan gifte deg både ombord og i de forskjellige havnebyene. Les mer om arrangementene i Cruise Linje brosjyren.

Har bestilt en flyreisen på egen hånd, må du sørge for at du har nok tid mellom landing og tiden for flyavgang. Vi tar ikke ansvar for flyreise bestilt av kunden selv.

Skipets personell har rett til å avgjøre om noen skal nektes å gå ombord. Dette kan skje hvis det er fare for din egen og/eller andre gjesters sikkerhet. Årsaker kan være sykdom med høy smittsomhet, uanstendig oppførsel, at et gyldig reisedokument eller identifikasjonsdokument mangler. Passasjerer skal være i medisinsk-, fysisk og mentalt form for å reise med cruiseskipet. I tillegg har skipene regler for hvordan man skal forholde seg til andre gjester ombord, samt regler for å overholde både helse og sikkerhetsforskriftet. Brytes disse regler, kan skipets ledelse be passasjeren om å forlate skipet i neste havn. Du er selv ansvarlig for de ekstra kostnader avisningen medfører.

Rederiet foretar reservasjoner på debetkortet som er knyttet til kontoen din ombord, for å forsikre seg om at det er dekning på kortet. Når sluttregningen for dine kjøp ombord er betalt, heves reservasjonen. Hvert enkelt kortselskap må deretter heve reservasjonene i sitt systemet. Dette kan ta mellom syv og 14 virkedager, Norwegian Cruise Line kan ikke påvirke dette. Når kortselskapet har kansellert det reserverte beløpet, har du igjen tilgang til pengene.