Godt å vite

Planlegger du ditt første cruise med RCCL? Her finner du svar på mange av spørsmålene som du sikkert har angående cruise. Om det fortsatt er noe du lurer på, vil vår kundeservice gjerne hjelpe deg.

Ditt endelige reisedokument (billetter) får du cirka tre uker før avreise.

Hvilken havn skipet ligger ved, samt tid for ombordstigning, er angitt på reisedokumentet du får cirka tre uker før avreise. Vanligvis kan du gå ombord fra kl. 15.00. Merk at du må være ombord på skipet senest 90 minutter før beregnet avgangstid, ellers blir din bestilling regnet som kansellert. Ved forsinket ankomst har du ikke rett til å få refundert cruise prisen, bortsett fra skatter.

For å gjøre ombordstigning så smidig som mulig anbefaler vi å sjekke inn online på royalcaribbean.com så tidlig som mulig før avreise, og ikke senere enn fire ukedager før. Har du bestilte en pakke, flyreise + cruise, må du gjør din online innsjekking senest 40 dager før avreise. Når du har sjekket inn, får du et SetSail-pass som du skriver ut og tar med. I porten blir SetSail-passet ditt kontrollert samt ditt eget pass og du får et Sea Pass. Ditt personlige Sea Pass beholder du under hele reisen – dette fungerer som din legitimasjon og for de ekstra betalinger ombord, dette er også nøkkelkortet til din lugar. Ditt Sea pass sier også hvor hoved restauranten ligger og hvilket bord nummer du har ved måltidene. Har du valgt «My Time Dining» (selv valgte tider) så angis det ikke bordnummer. Hvis du ikke har sjekket inn på nettet, så kan du ta med billetter og pass å sjekke inn ved disken i havneterminalen. Rederiets personel hjelper deg med å sjekke inn og gi deg ditt Sea pass-kort. Når alle skjemaer er fylt ut, kan du gå ombord.

Det er forbudt å ta med følgende ombord: alkohol (maks to flasker vin som kun kan nytes i lugaren), brannfarlige gjenstander og væsker (f.eks strykejern og stearinlys), våpen (gjelder også kniver, lommekniver og korketrekkere), kaffemaskin, vannkoker, elektriske transformatorer, eksplosiver (for eksempel fyrverkeri), amatør radioutstyr, hockey køller, rusmiddel, saks, skateboard, surfebrett o.l.

Vi anbefaler at du er tilstrekkelig dekket av forsikringen. Kontakt ditt forsikringsselskap om du har spørsmål.

Det er alltid du som kunde som er ansvarlig for at du har de nødvendige dokumenter med deg på reisen. Den som på grund av mangel på gyldig pass/nationalt ID-kort eller visum som gir turoperatøren utgifter, bærer selv det økonomiske ansvar for dette. Royal Caribbean er ikke ansvarlig for eventuelle endringer i visum/pass regler, som ikke har blitt oppgitt. Hvis du er usikker på hva som gjelder, kan du kontakte den aktuelle ambassade eller konsulat for oppdatert informasjon. Passet må ikke være skadet. Vær oppmerksom på at et midlertidig pass ikke er gyldig for innreise til visse land. Vi anbefaler å reise med pass, selv innenfor Schengen, siden det nasjonale ID-kortet ikke alltid godtas for identifisering og nasjonalitet på destinasjonen. Hvis navnet på billettene er forskjellig fra navnet på passet, kan du bli forhindret fra å fly eller fra cruiset. I enkelte land krever en ID med passfoto om man går i land under cruiset, her kan pass-kopien brukes.

Ved innreise til USA kreves det alltid innreisetillatelse via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passasjerer er selv ansvarlige for den elektroniske søknaden på: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA er avgiftsbelagt og betales med kredittkort. En ESTA-søknad kan gjøres så tidlig som mulig, men senest 72 timer før avreise. Vanligvis får du svar (bekreftelse eller avvisning) i løpet av minutter.

Hvis du ikke har en ESTA-tillatelse, kan du bli nektet ombordstigning på flyet eller innreise til USA. Ved uklarheter eller spørsmål kontakt den amerikanske ambassaden/konsulatet. Et gyldig maskinlesbart pass kreves, som et norsk pass alltid er. Det er bare nødpass som ikke er maskinlesbart. Opplysningene i bestillingen din må samsvare med informasjonen i passet ditt. Dette gjelder navn, mellomnavn, kjønn og fødselsdato. Ditt navn er skrevet i billetten som det står på den maskin lesbare delen av passet.

Du kan ringe til skipet på telefonnummer 001 – 732 335 3285. Hvis du vil motta et anrop til smarttelefonen, må du ha kredittkort American Express eller MasterCard som samtalens kostnad debiteres. Kostnaden er USD 7,95 per minutt pluss eventuelle avgifter, som din teleoperatør tar. Pris for tjenesten kan endres uten varsel. På skipet finns også Internetkafé, der du kan surfe mot avgift. Du må ha en personlig e-postadresse for å bruke tjenesten, og kostnaden belastes din Sea pass-konto.

Prisene varierer med hensyn til tilbud og etterspørsel. I noen tilfeller betyr dette at prisen på et cruise kan senkes, etter at du har betalt turen. Skatter og avgifter kan endres på kort varsel. Royal Caribbean forbeholder seg retten til å endre avtalt pris i tilfeller der slike endringer oppstår.

Skipets ledelse har rett til å avgjøre om noen skal nektes å gå ombord. Dette kan skje hvis det er fare for sikkerheten til dine egne og/eller andre gjester. Årsaker kan være sykdom med høy smitterisiko, sykdommer, uanstendig oppførsel, fraværet av et gyldig reisedokument eller identifikasjonsdokument. I tillegg har skipene regler om hvordan man kan forventes å forholde seg til andre gjester ombord (se «Guest Conduct Policy» øverst på denne siden) samt regler for å overholde forskrifter for sikkerhet og helse. Hvis noen av disse regler brytes, kan skipets ledelse be den reisende og hans reisefølge om å forlate skipet i neste havn. Kostnader forbundet med avvisning på skipet, er gjesten selv ansvarlig for. Les retningslinjene for gjestene før avgang.

Fasiliteter og aktiviteter varierer mellom skipene. For spesifikk informasjon, se info for hvert skip, om hva som gjelder.

Frokost, lunsj, middag, snacks og noe drikke til maten er inkludert i utvalgte restauranter og kafeer. I spesialitetsrestaurantene får du en opplevelse litt utenom det vanlige, noen er inkludert i cruiseprisen, men på noen må du betale et lite tillegg. Om du ønsker å bestille mat og drikke til lugaren, romservice, med en begrenset meny som kan bestilles 24 timer i døgnet, mellom kl. 24.00-05.00, legges det på en serviceavgift.

På Cruiset tilbys et variert underholdningsprogram både dag og kveld. På de største skipene, som inngår i Oasis- og Quantum-klassen samt noen skip i Freedom-klassen, kan du oppleve profesjonelle Broadway musikaler uten at det koster deg noe ekstra! Utvalget varierer fra skip til skip, sjekk hva som er satt opp for hvert skip.

Eksempler på underholdning:

 • Broadwaymusikaler
 • Isshow
 • Oppvisning i stup
 • Storband
 • Parader
 • Stand up komedie
 • Film
 • Nattklubb
 • Karaoke

På et cruise, trenger du aldri å ha et kjedelig øyeblikk! Her finnes alt fra klatrevegg, treningssenter, basseng, surfesimulator, radiobiler mm. Mesteparten er inkludert, men noen aktiviteter er med gebyr. Tilbudet varierer mellom skipene, se spesifikke aktiviteter på hvert skip.

Eksempel på aktiviteter:

 • Klatrevegg
 • Zipline (kabelbane)
 • Flow Rider (surfesimulator)
 • Skøytebane
 • Bassenger og boblebad
 • H2O Zone, en vannlekeplass for barna
 • Treningssenter og treningsøkt med instruktør
 • Kino
 • Basketball-og volleyballbane i full størrelse
 • Mini golf og golf simulatorer
 • Karusell

På Royal Caribbeans cruiseskip legger man igjen driks til service- og lugarpersonal, i form av en serviceavgift. Serviceavgiften kan betales på forhånd når du bestiller cruiset. Serviceavgift 18,00 USD per dag og person, for innvending- utvendig- eller balkong lugar, samt 20,50 USD per dag og person i suite. For skjønnhetsbehandlinger legges det til et obligatorisk servicetillegg (18 %) som registreres på din Sea Pass-konto. Før hjemreise får du en konvolutt til lugaren hvor den endelige regningen med servicetillegg og eventuelle spesialitetsrestauranter er registrert.

På cruiseskipene er det gjester og ansatte fra hele verden og med ulike kulturer og religioner. Royal Caribbean International har satt sammen en «Guest Conduct Policy», med standard for hva man anser er god oppførsel ombord, uansett hvor du kommer fra, eller hva du tror på. Vi anbefaler at du leser dette før avgang.

For cruise livet ombord bør du pakke fritidsklær til dagen og litt finere klær til kvelden. Eksempel på klær til kveldsbruk er, skjorte og lange bukser for menn, og kjole, bukse og topp, eller skjørt og bluse for kvinner. Noen kvelder anbefales at menn har Blazers og kvinner kjole eller buksedress. Ved «Formal Night» har menn dress og slips eller smoking, og damer har cocktailkjole eller langkjole. Husk at ved ankomst leveres bagasjen til din lugar etter at skipet har forlatt havnen. Vi anbefaler deg derfor å ha en håndbagasje der du har de nødvendigste tingene du trenger de første timene ombord.

Skipene har et kontantfritt system (Sea Pass) som koples til et godkjent kreditt- eller betalingskort (Visa, MasterCard, Diners og American Express). Du får ditt Sea Pass-kort ved innsjekking på skipet (se over). Dagen før du sjekker ut fra skipet, får du en spesifisert regning til din lugar, slik at du kan kontrollere beløpene. Utgifter som har kommet til etter at regningen er avsluttet, legges til på den siste avregningen. Unntak for det kontant frie systemet er for eksempel spill på kasino. Valutaen ombord er USD. På skipet er det en minibank (uttak koster ca 5 USD per gang). Merk at skipet har sin egen valutakurs som kan avvike noe fra valutakursen som banken din bruker.

I noen tilfeller gjøres en reservasjon på betalingskortet som er knyttet til Sea pass. Dette gjøres for å kontrollere at kortet er gyldig. Når sluttregningen for dine kjøp ombord er betalt, kommer Royal Caribbean umiddelbart til å oppheve reservasjonene. I tillegg til dette må kortutstederen også oppheve reservasjonene i systemet. Det kan ta 7-14 arbeidsdager og Royal Caribbean kan ikke påvirke behandlingstiden. Når kortutstederen har kansellert det reserverte beløpet, har du igjen tilgang til det aktuelle beløpet.

Frokost, lunsj, middag, snacks og noe drikke til maten er inkludert på utvalgte restauranter, kafeer og barer. Hoved restauranten har to bordsetninger og du angir om du foretrekker den tidlige eller den seneste bordsetning, når du bestiller cruiset. Hvis du ønsker å være mer fleksibel, velger du «My Time Dining”, her velger du selv når du ønsker å spise middag (mellom spesifiserte tider). Forespørsler kan ikke garanteres, men vi gjør vårt beste for å imøtekomme disse. Tider for måltider varierer avhengig av Cruise rute. Tidspunkter for hoved restauranten er:

Frokost: Fri bordsetning 07:30–11:00
Lunsj: Fri bordsetning 12:00–13:30
Middag: To bordsetning. Tidspunktene varierer.

Vil du ha mer fleksible tider og har muligheten til mer uformelt antrekk, serveres frokost, lunsj og middag også på andre steder. Se dagens program ombord for aktuelle tider og steder. Kontinental frokost serveres på bestilling i lugaren mellom klokken 07.00 og 10.00. Romservice, fra en mindre meny, tilbys hele døgnet (for bestillinger mellom kl. 24.00-05.00 blir det lagt på en serviceavgift). Gjester i suiten (ikke Junior Suite) kan bestille romservice fra en vanlig restaurant meny.

Noen av våre gourmet restauranter er inkludert i cruise prisen, andra mot et tillegg (cirka USD 20-40/person). Du kan forhåndsbestille bord i de fleste av gourmet restaurantene. Om du har behov av spesiell mat eller er allergiker, må du oppgi dette når du reserverer cruiset eller senest 45 dager før avgang. Vi gjør vårt beste for å imøtekomme dine behov, men kan dessverre ikke tilby vegan eller laktose-vegetarisk kost. Produkter fra merker som Ben & Jerry’s, Lattetudes, Starbucks etc. har sine egne priser og er derfor ikke inkludert i cruise prisen.

Alkoholholdige drikkevarer kan kjøpes i alle barer og restauranter på skipet. Aldersgrensen er vanligvis 18-20 år (skip med avgang fra Nord-Amerika er det 21 år). Du kan ta ombord maksimalt to flasker vin per lugar, men ingen andre alkoholholdige drikkevarer.

Reserver dine utflukter før avgang, så risikere du ikke å gå glipp av noe! Du kan forhåndsbestille utflukter online senest fire virkedager før avreise. Du kan også reservere utflukter ombord, avhengig av tilgjengeligheten. Vær oppmerksom på at tiden for utflukten kan endres og utflukten kan innstilles om antallet av deltakere er for lavt.

Utflukter for personer med funksjonshemminger: Vi tilbyr utflukten Easy Tours, som er tilrettelagt for rullestolbrukere, og for de som trenger assistanse under turen.

Detaljert informasjon om lugarer og dekk planer finner du under skipets presentasjon.

Noen ganger kan vi tilby uspesifiserte lugarer. Dette betyr at du kan bestille en lugar med minimum standard, du velger selv hvilken standard du ønsker: W = suite, X = balkong, Y = lugar med vindu, Z = innvendig lugar. Lugarens beliggenhet vil variere og lugarnummeret fåes senest ved innsjekking på cruisehavnen. Forespørsler kan ikke alltid oppfylles, men noen ganger er du heldig og får en oppgradering uten at det koster noe ekstra.

Kan vi bo flere enn fire personer i samme lugar? Om du ønsker å bo flere enn fire personer i samme lugar ber vi deg kontakte oss på telefon: 815 00 185, eller send en email. Disse lugarer kan ikke bestilles online.

Alle lugarer har stikkontakter for både 110 og 220 V og norske elektriske apparater passer i kontaktene uten adapter. Alla lugarer har en hårføner. Klesvask og stryking av tøy tilbys mot et pristillegg.

Våre skip tilbyr verdens raskeste Wifi til sjøs. VOOM tilsvarer 4G i Norge, så på Royal Caribbean kan du surfe og streame akkurat som hjemme hos deg selv. Best pris får du om du bestiller Wifi før avgang.

Har barna det godt, har foreldrene det også. Royal Caribbean vil at alle barn og unge skal ha det riktig kjekt ombord. Det er mye kjekt for barn ombord! Adventure Ocean arrangerer mange kjekke aktiviteter for barn i alle aldre. Adventure Ocean Programmet tilbyr aktiviteter og fasiliteter for barn i alle aldre, fra babyer til tenåringer. Har de voksne lyst å ta en utflukt i land, men barna vil heller være ombord, kan de ansatte i Adventure Ocean gjøre noe kjekt med barna (fra tre års alderen). Adventure Ocean Programmer er inkludert i cruise prisen med mindre annet er oppgitt. Adventure Ocean-lederne har høyere utdanning innen pedagogikk eller annen relatert utdannelse, samt erfaring med barn. Alle ansatte er også opplært i ABC førstehjelp.

For de aller yngste, fra seks måneder til tre år, må alltid en forelder være med. Barn som har fylt tre år og deltar uten foreldre må være pottetrent eller bleie-fri. De fleste aktiviteter er inkludert, noen koster litt. Kontakt oss for mer informasjon om barnas aktiviteter. Husk å alltid ha oppsikt på barnet ditt. Noen områder på skipet har en aldersgrense, for eksempel solarium og kasino. Barn har ikke lov til å leke uten overvåkning på dekk. Sprinkelseng kan lånes mot forespørsel (sengetøy, dyne og pute må en selv ha med). Merk at ikke alle lugarene har plass til en barneseng. Barn under seks måneder kan ikke være med på cruise. Barnevakt på lugaren kan bestilles mot betaling, avhengig av tilgjengelighet, for barn som er minst 12 måneder gamle. Merk at barnevakt ikke har lov til å skifte bleier på barna. Barnevakt kan ikke bestilles på forhånd. Babymat, bleier og hygieneartikler for babyer, finnes ikke å kjøpe ombord.

Flere av restaurantene ombord har egne barnemeny.

Reiser du med barn under 18 år der barn og voksne ikke har samme etternavn, må du kunne fremvise en fødselsattest som beviser foreldreskapet. Voksne som reiser med barn under 18 år som en ikke er forelder til, må du her vise frem barnets pass (og mulig visum), en signert bekreftelse av barnets foreldre, som viser at barnet har lov til å reise med selskapet, en kopi av foreldrenes pass og en fødselsattest. Et bekreftelsesbrev* (notarial bekreftelse) signert og stemplet av en offentlig person, for eksempel, advokat, lege, politi e.l. Tillatelsen av foreldrene må også være en bekreftelse på at medisinsk behandling kan utføres, dersom en slik situasjon skulle forekomme, der en lege mener at behandlingen må utføres umiddelbart. Disse regler gjelder også når barnet reiser med slektninger eller venner. Hvis barn reiser med fosterforeldre/foresatte, må gyldig dokumentasjon som bekrefter at de som reiser med barnet er deres foresatte. Alle dokumenter må være på engelsk og tas med ved innsjekk.

På de fleste cruise må spebarn være fylt 6 måneder. For noen ruter, må barnet være minst 12 måneder gammelt. Dette gjelder cruise over Atlanterhavet og til Hawaii, samt om ruten har tre eller flere sammenhengende dager til sjøs. Barnets alder telles fra cruisets avreisedato.

Minst en person i reiseselskapet må være fylt 21 år. Gjester under 21 år, som reiser med foreldre/ foresatte der flere lugarer er bestilt, må lugarene ligge i nærheten av hverandre. Personer under 17 år som reiser sammen med et selskap (over 21 år) som ikke består av foreldre eller foresatte, må ha et skriftlig dokument for dette. For ektepar må minst én person være 21 år og den andre minst 18 år gammel. Vigselsattest må fremvises ved bestilling.

Noen aktiviteter ombord, har en aldersgrense:
Skøytebane: Alle aldre, barn under 6 år må ha med en voksen
Klatrevegg: 6 år, lengde restriksjoner, utstyr er tilgjengelig.
FlowRider: Lengde restriksjoner, utstyr er tilgjengelig.
Bassenget: Barn må være tørre (badebleie får ikke brukes).
Solarium: 16 år
Adventure Ocean: 3 år (som er pottetrente) – 17 år. Mindre barn må være med en forelder.
Teater: Barn under 16 år i selskap med voksne
Boblebad: Barn under 16 år i selskap med en voksen (barn må være tørre, da badebleie ikke får brukes).
Treningsstudio: 16 år Spa-avdeling: 18 år
Nattklubb/diskotek: 18 år.
Barer: 18 år om ikke i selskap med en voksen.
Alkohol: 21 år på cruise fra Nord-Amerika. 18 år fra Europa, Asia, Australia og Sør-Amerika.
Kasino: 18 år

Aldersgrensene kan variere mellom skip og cruise ruter.

Vær oppmerksom på at vedlikeholdsarbeid på de forskjellige aktiviteter og fasiliteter oppstår, og at disse derfor er stengt i visse perioder. Royal Caribbean International følger United States Public Health Department Policy (USPH) derfor er det ikke tillatt for barn med bleie å bade i basseng eller i boblebad (heller ikke med badebleie) og kan heller ikke å være i ballbingen og i spa avdelingen. På noen skip har de Baby Splash Zone, her er barn med badebleie velkommen. Baby Splash Zone er å finne på Freedom of the Seas, Liberty of the Seas, Independence of the Seas, Oasis of the Seas, Allure of the Seas og på Harmony of the Seas. Kontakt oss for mer informasjon.

For cruise som går ut fra Nord-Amerika, er aldersgrensen for kjøp av alkoholholdige drikkevarer 21 år. Cruise fra Europa, Asia, Australia og Sør-Amerika har aldersgrenser 18 år. På Royal Caribbeans private destinasjoner er aldersgrensen for alkoholholdige drikkevarer 21 år. Det er tillatt å ha med maksimalt to flasker vin, disse kan kun nytes på lugaren. Ved kjøp av alkohol i taxfree butikker ombord, leveres dette til din lugar den siste dagen av cruise.

De fleste områder på våre skip er røykfrie. Dette gjelder for alle lugarer også på balkongen, samt alle restauranter og teatre. Se utvalgte steder hvor det er tillatt å røyke. Sigar- og piperøyking er kun tillatt på ytre dekk.

På hvert cruise gjennomføres det en obligatorisk sikkerhetøvelse (Muster drill) for gjester og mannskap. Dette skjer senest 60 minutter før skipet har forlatt avreisehavnen. Sikkerhets øvelsen blir i hovedsak utført på engelsk. Det er viktig at du kjenner alle nødsignalene og vet hvordan du skal handle og hvor du skal møte opp om en nødsituasjon oppstår.

På alle skip er det en helsetjeneste, som består av en kvalifisert lege og minst en sykepleier. Du betaler kostnadene for eventuelle medisiner selv, og vi anbefaler at du har tilstrekkelig syke- eller reiseforsikring. Ta vare på alle kvitteringer for utlegg for dokumentasjon til forsikringsselskapet. Vær oppmerksom på at helsetjenesten er regulert i henhold til amerikansk lovgivning, og at prisen for legebesøk, undersøkelse og medisiner ofte er høyere enn det du er vant til hjemme. Her kan du også kjøpe sjøsyketabletter om nødvendig.

Du er selv ansvarlig for å ha de nødvendige vaksinasjoner for destinasjonene cruiset er innom.

Av sikkerhetsmessige grunner, må du være medisinsk og i fysisk god form på reisen, og å sørge for at turen ikke utgjøre en fare for deg eller for andre. Har du behov som kan kreve legehjelp under reisen, eller på en måte kan påvirke cruise, må du ved bestilling tydelig og skriftlig informere oss om dette. Skipene har tilpassede fasiliteter for gjester med spesielle behov. Royal Caribbean gjøre alt for at alle kan nyte en cruiseferie og for å kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at du forteller oss om dine spesielle behov, når du bestiller ditt cruise. Om du har en funksjonshemming eller en medisinsk tilstand som hindrer deg i å klare deg selv, må du ha en personlig assistent som reiser med for å hjelpe deg.

Noen av skipene har lugarer som er spesielt tilpasset for gjester med nedsatt funksjonsevne. Dekk planer finner du under de forskjellige skips informasjon. Har du har en funksjonshemming eller en medisinsk tilstand som hindrer deg i å klare deg selv, må du ha en personlig assistent som reiser med for å hjelpe deg. Royal Caribbeans ansatte har ikke lov til å løfte eller bære funksjonshemmede på grunn av risikoen for skade. Noen områder på skipet kan oppleves å være trange. Ved avstigning i havner, der mindre båter er nødvendig for transport i land, er det ikke mulig å komme ombord med en rullestol. Vi forbeholder oss retten til å nekte en person til å reise, hvis personen etter vår oppfatning, ikke er i fysisk eller psykisk stand til å reise, eller kommer til å trenge mer pleie enn ledsager eller rederiet kan tilby.

Mange teknologiske fremskritt har blitt gjort for å hjelpe døve og gjester med hørselsproblemer. Vi tilbyr en bærbar pakke med hjelpemidler for deg som trenger dette. Pakken inkluderer hjelpemidler som TT (Teksttelefon /TDD telekommunikasjons enhet for døve), alarmanlegg (Alertmaster) og lys alarmer. Teksttelefonen i lugaren er koblet til teksttelefonen i resepsjonen, for å kunne møte alle dine behov i lugaren. Alertmaster-alarmen har en vibrator som fungerer under madrassen eller puta. Lysene på Alertmastern viser følgende: dørklokke, telefonoppringning og alarm. Telefon med forsterker er tilgjengelig i lugarer og i og fellesområder. Infrarødt system finner du i underholdningsområder og i handelsområdet Royal Promenade på våre skip i Voyager-klassen. TV i din lugar har muligheten for undertekster, og alle våre egne videoproduksjoner er tekstet.

Det er lugarer, restauranter og fellesområder tilpasset for å gjøre det enklere for gjester med synshemming. Blindeskrift skal kunne brukes i størst mulig grad ombord. Fasiliteter for å gjøre dette enklere for deg:

 • Menyer i blindskrift og med stor skrift.
 • Førerhund får tas med ombord: En seng til hunden, ca. 120 x 120 cm, finnes i lugaren
 • Skilt med blindeskrift.
 • Heis knapper med blindeskrift/lydsignaler
 • De daglige reiseruter er tilgjengelige i stor skrift og blindeskrift.
 • Cruise-programmer er tilgjengelige i blindeskrift.
 • Det er mulig å komme ombord tidligere for å få en orientering runde.

Det er tilrettelagte lugarer for rullestolbrukere som er 15-28 m2. Disse har blant annet en snusirkel på 1,5 meter i sovedelen, sitteområdet og på badet (dusj). I de rullestol/funksjonshemmede lugarer er det:

 • Ekstra bred inngangsdør (bredden varierer mellom skipene)
 • Ekstra bred baderoms dør (bredde varierer mellom skipene)
 • Ingen terskel ved lugardøren eller til toalettet
 • Lav vask og toalettbord
 • Dusj med hånddusj og sammenleggbart sete.
 • Romslig plass i dusjen
 • Høyt toalettsete og vegg håndtak på toalettet
 • Balkong tilrettelagt for rullestolbrukere i bestemte lugar kategorier
 • Safe som er lavere plassert (gjelder ikke Sovereign skipsklasse)

Rederiet arbeider med å møte forespørselen av behovet for spesielle dietter eller for allergener.

 • Vegetarisk
 • Diabetes
 • Lavt/ingen saltinnhold
 • Glutenfri kost
 • Kolesterol
 • Lavt fettinnhold
 • Laktose-fritt
 • Koscher

Gjester med sykdom som har behov for dialyse eller oksygen, må informere om dette direkte ved bestilling. Spesielle retningslinjer og prosedyrer gjelder for å ta ombord nødvendig utstyr.

Gjester som trenger konstant ambulerende peritoneal dialyse er velkomne ombord på alle skip. Det er imidlertid ingen mulighet for å få assistanse eller hemodialyse behandling. Gjester som trenger peritoneal dialyse må ha alle løsninger og nødvendig utstyr for å utføre dialyse levert til skipet minst to timer før avgang.

Alle typer av oksygen er tillatt ombord. Vi trenger informasjon om mengden, type og leveringstid for oksygen. Det er mulighet for å lagre noen oksygentanker i lugaren, de andre lagres i henhold til prosedyre for de aktuelle fartøyer.

Om du er gravid, kan du reise på et cruise til den 23 uke av svangerskapet ved cruisets slutt. Uansett hvor langt svangerskapet er kommet, må du ha en skriftlig attest på engelsk fra legen din. Attesten skal bekrefte hvor langt svangerskapet er kommet, og at du er i god form og at svangerskapet ikke utgjør en forhøyet helserisiko for deg.

NB: Hvis du har andre medisinske tilstander som ikke er nevnt ovenfor, ber vi at du undersøker hva som kan ha påvirkning for ditt cruise.

På slutten av cruiset får du bagasjelapper til din lugar. Skriv tydelig navn, hjemmeadresse og eventuelle opplysninger om flyreisen, fest så en bagasjelapp på hver bagasje. Siste kveld, på angitt tidspunkt, plasserer du din bagasje utenfor lugaren. Ha saker du trenger lett tilgjengelig, for eksempel pass, reisedokumenter, medisiner og verdisaker i håndbagasjen. Du kan også velge Express Check out, som betyr at du selv bærer ut din bagasje ved avstigningen. Du skal da ikke sette bagasjen utenfor lugaren siste kvelden.

Har du bestilt fly på egen hånd, sørg for at du har god tid fra du går i land og til flyets avgang. Vi tar ikke ansvar for flyreiser kundens selv har bestilt.