18.1.2024

Hva skal du ha med av klær? Få gode råd her!

Finn cruise

Pakk riktig antrekk for cruise – få anbefalinger til garderoben om bord!

En fin kjole? Slips og jakke? Badesandaler? Vi blir ofte spurt hva man skal ha på seg på et cruise, og vi innrømmer at det kan være vanskelig å huske å få med alt! Med utsikt til alt fra solfylte dager på bassengdekket, utflukter på land og festlige kvelder om bord, trenger du en allsidig garderobe i kofferten.

Her gir vi deg CruiseAway’s beste tips og anbefalinger til kleslisten.
Først og fremst, pakk etter destinasjonen – og årstiden. Skal du på cruise i Middelhavet i august, er det neppe den varme dunjakken som skal med. Men skal du på tur til de norske fjordene eller seile langs isbreer i Alaska, kan været være mer uforutsigbart, og da er det bra med varme gensere og vindtette jakker.
Under alle omstendigheter: Sjekk værmeldingen for destinasjonen før du drar, så er du litt bedre forberedt.

Dagene om bord

På et cruise får du masse tid til avslapning om bord. Noen dager er du på havet hele dagen, andre dager har du tid til å slappe av om bord før eller etter landutflukten. Nøkkelordet for dagsgarderoben om bord er behagelig og avslappet klær:

• Ha med klær du føler deg komfortabel i: Shorts – t-skjorte/polo-trøye – kortermet skjorte – sommerkjole. Seiler du i kjøligere farvann, husk varme gensere/jakker og kle deg i lag.
• Inne på skipet er det aircondition, som kan føles kjølig. Husk en genser!
• Husk også gode, behagelige sko – du kommer til å gå mye rundt på skipet!
• Badetøy og flip-flops er et must. De fleste skip har både svømmebassenger og jacuzzi, så selv om det er kjølig der du seiler, er det ingen unnskyldning for å ikke ta en dukkert! 😊 Badehåndkle trenger du ikke, det utleveres på dekket eller i lugaren.
• Treningstøy og/eller løpetøy – det er ofte veldig gode fasiliteter om bord. Joggesko for en tur på tredemøllen eller løperuten på dekk.

TIPS: Skift klær flere ganger om dagen – fordi du kan! Lugaren din er alltid like rundt hjørnet, så utnytt det og skift til lunsj eller til ettermiddagsdrinken i baren. På den måten kan du også bruke klærne flere ganger før de trenger å vaskes.

Turer på land

På et cruise får du muligheten til å gå i land og oppleve mange forskjellige steder og spennende destinasjoner, fra små, hyggelige havnebyer til store, travle metropoler, fra naturparker til uendelige, vakre strender – ta med passende klær:

• Pakk lag-på-lag klær, slik at du kan tilpasse deg skiftende værforhold: En lett jakke – vindjakke – genser + en regnjakke.
• Behagelige sko: Gåturer i byer eller naturparker kan være utfordrende, så ta med gode tursko eller joggesko. Og sko som tåler regn…
• Hat og solbriller: Beskytt deg mot solen!
• Badetøy – du vet jo aldri om du kommer forbi en herlig strand (de fleste rederier gir deg muligheten til å låne et badehåndkle med i land, så du trenger ikke å ha med hjemmefra).

LES OGSÅ: Hva skal du ha med – i tillegg til klær? Se CruiseAway’s ultimate pakkeliste med tips og gode råd til hva som også bør få plass i kofferten.

TIPS: Pakk ikke for mye. Det er vaskeservice om bord (mot ekstra kostnad), så du kan alltid få vasket din favorittskjorte eller de fine buksene!

Kveldstid på skipet

Selv om et cruise i dag er langt mindre formelt enn det var for noen år siden, og de fleste rederier legger opp til avslappet kleskode og «freestyle cruising», er det fortsatt mange cruisegjester som velger å kle seg litt ekstra for kveldene – enten det er til middag på restauranten, en teaterforestilling eller dans på nattklubben. Det er alltid hyggelig å pynte seg litt, ikke sant?
De tradisjonelle Captain’s Dinner og Formal Night er blitt sjeldne hos de større rederiene. For eksempel har Celebrity Cruises erstattet sin Formal Night med Evening Chic Night, som oppfordrer gjestene til å pynte seg litt ekstra – for kvinner kanskje med en kjole eller en dress, for menn kan det være pene bukser eller jeans, skjorte eller polo, og kanskje en blazer og slips – men ingen krav om lange kjoler og smoking! Norwegian Cruise Line (NCL) sitt konsept Freestyle Cruising legger også opp til avslappet kleskode om kvelden med mye rom for personlig stil.
Kleskoden for kvelden kalles ofte ‘uformell’ (eller ‘casual’ eller ‘smart casual’), men det anbefales å ta på seg pent tøy i restaurantene. Spesialrestaurantene tillater verken shorts, badetøy eller sandaler – her kler gjestene seg gjerne litt finere. Shorts er også fortsatt et sjeldent syn i hovedrestaurantene om kvelden.
Andre rederier, som for eksempel Princess Cruises, Holland America Line og MSC, arrangerer også Gala Nights på de lengre turene. Her anbefales det litt finere antrekk, for eksempel cocktail- eller aftenkjole for kvinner, dress og slips eller smoking for menn. Det samme gjelder for luksusrederiene.

Temafester

De store rederiene arrangerer ofte temafester på spesielle kvelder om bord. Det kan være et Sunshine Party hos MSC, et Glow party hos NCL eller et White Party hos Celebrity Cruises. Den sistnevnte er en populær tradisjon hos de fleste rederiene, som mange gjester velger å feire ved å ta på seg hvite klær. Det kan også være forskjellige diskofester med 70- eller 80-tallstema.
Det er ikke et krav å kle seg ut, ALLE er velkomne til festene. Vår erfaring er at det blir litt morsommere hvis man kler seg litt ut 😊. Et par festlige solbriller, en hatt eller en fargerik skjorte kan enkelt gjøre susen, hvis du ikke går all-in med et helt kostyme!

Til slutt det kanskje aller viktigste rådet: Pakk klær som du liker og som du føler deg komfortabel i. Prøv ikke å kle deg ut eller late som om du er en annen, bare fordi du er på cruise. Vær deg selv – og nyt ferien din!

Velkommen om bord.

Forrige artikkel

18.1.2024

Slik pakker du for din cruiseferie

CruiseAway gir deg her den ultimate pakkelisten med gode råd om hva som bør være med i kofferten.

Les mer : Slik pakker du for din cruiseferie

Neste artikkel

14.2.2024

Kjærligheten blomstrer på havet

Ro, avslapning og en tom kalender uten møter, avtaler og plikter. Bare dere to. Et cruise er den perfekte rammen for å la kjærligheten blomstre og feire hverandre.

Les mer : Kjærligheten blomstrer på havet